Húsvét a nagyvilágban

Ahány nemzet, annyi szokás. Különösen igaz ez a keresztény ünnepek megünneplésekor. Tudtátok, hogy létezik egy Szentföldet ábrázoló vidámpark? És azt, hogy van, ahol 15.000 tojásból készítenek omlettet? Húsvét a világ körül.
Németország
Nagypénteken a németek letakarják a kereszteket. A templomba menet után a családok együtt töltik az ünnepet. Elterjedt hagyomány a húsvéti tojásfa készítése. A csodálatos, színes fák manapság már hazánkban is elterjedtek. A német gyerekek is keresnek tojásokat és süteményeket a kertben, s szokás még máglyát is gyújtani, amellyel elbúcsúztatják a telet, s köszöntik a tavaszt.
    Forrás:reddit.com
Anglia
Régi hagyomány az országban, hogy az emberek kivonulnak a lakóhelyükhöz közeli dombokra, és versenyeztek, hogy melyikük tudja úgy legurítani a tojást a dombról, hogy az ne törjön össze. Régebben a szellemek elűzése céljából a férfiak húsvét vasárnapján piros zsinórral díszített fehér rövidnadrágot öltöttek magukra, és úgy énekeltek és táncoltak. A szokás még ma is él, de inkább csak szórakoztató, nem szelleműző célzata van.
Portugália
A portugálok körében a húsvét vallási ünnep, népszokásokkal nem igazán rendelkeznek erre vonatkozóan. A római katolikus vallású polgároknál vasárnaptól vasárnapig emlékeznek meg Jézus szenvedéséről. Ez alatt az idő alatt a templomokban a szobrokat fekete lepellel takarják le, és csak nagyszombaton veszik le róluk, a mise után. Nagypénteken körmenetet rendeznek. A portugálok jellegzetes húsvéti étele a folar, amely egy tojásokat rejtő sütemény.
    Forrás: buzzfeed.com
Franciaország
Ebben az országban számos szülő szerint a húsvéti tojásokat nem a nyuszi hozza, hanem kipotyognak a harangból. Úgyhogy errefelé a nyuszinak nincs sok dolga.  Bessiéres városában annyira szeretik az omlettet, hogy 15.000 tojásból készítenek egy hatalmasat egy négy méter széles serpenyőben, amelyből akár az egész város jól lakik.  Főételnek ilyenkor a bárányt választják, amely szerencsét hoz nekik egész évben, a sonkát pedig fehérborban főzik meg.
    Forrás: traditionals.com
Görögország
A húsvét az ország legnagyobb ünnepe. A húsvéttal kapcsolatos szokásokban is megmutatkozik a görögök temperamentuma, hiszen például Chios szigetén ez alkalommal a lakók rakétákat lövöldöznek, azt sem bánva, ha megsérülnek épületek. Hydra szigetén pedig a nem termő fákat megperzselik, ezzel buzdítva őket a termékenységre. Hagyományos étel a nyárson sült bárány, s “Jézus kenyere”, ami egy különleges kenyér: a közepén keresztforma, a szélein pedig tojásformát ábrázoló motívum van.

Forrás: travelgreecetraveleurope.com
Olaszország
A húsvétot itt is 40 napos böjt előzi meg, ahogy mindenütt a keresztény világban. A 40 napos böjt egyik étele a sajt, amit az egyház végül beengedett a böjti étrendbe, amivel aztán a sajt népszerűsége, elterjedése előtt is egyengette az utat. A húsvét előtti vasárnap neve nálunk nem virágvasárnap, hanem a pálmák vasárnapja (Dominica delle palme). Ilyenkor azok, akik tartják a vallásukat, barkaszentelőt tartanak, vagy pálmát, olajágat szentelnek, attól függően, hogy északon, vagy délen élnek. A megszentelt olajágat aztán a béke jeleként kiakasztják a lakásban.
Románia
A családok húsvét vasárnapján már reggel elmennek a templomba, és csak ebédre mennek haza. Ebéd után pedig az évszaknak megfelelő virágokkal kimennek a temetőbe, és megemlékeznek elhunyt szeretteikről. Romániában is elterjedt szokás a locsolás, de érdekesség, hogy nem csak a fiúk locsolják meg a lányokat, hanem a nap végén a fiatal lányok locsolják meg az idősebb nőket.
Bulgária
A bolgárok is festenek húsvétkor tojásokat, sőt a húsvéti kenyeret is tojásokkal veszik körül, amelyeknek páratlan számúnak kell lenniük. A húsvéti tojásokat az éjféli mise után, és a következő napokban szokták feltörni. Egyet közülük a templom falához csapnak, és azt eszik meg először a böjt befejeztével. Az utolsó épen maradt tojás a hagyományok szerint szerencsés évet hoz, annak, aki elfogyasztja.

Finnország
A finnek körében a húsvét ünneplése csendesebb jellegű, a nagyhetet is csendeshétnek szokták nevezni. Nagypéntektől kezdve az emberek még csak nem is érintkeznek, vagy beszélgetnek egymással. Sokan szigorúan betartják a böjtre vonatkozó előírásokat is, például nagypénteken csak alkonyat után esznek először. A gyerekekre vonatkozó szokás a tojásgyűjtés. Ilyenkor a gyerekek körbejárják a szomszédokat, ismerősöket, és dalokért, versekért cserébe tojásokat kapnak.
     Forrás: pinterest.com
Svédország
A svédek húsvéti jelképe az élénk színű húsvéti virgács, amit tollakkal és nyírfagallyakkal díszítenek. Nagycsütörtökön és húsvét előestéjén sokan beöltöznek boszorkánynak, és bekopognak a szomszédokhoz. A gyerekek ez alkalomból cukorkákkal megrakott papírtojásokat kapnak.
Grúzia
Az év egyik legfontosabb ünnepének számít a húsvét Grúziában is, ahol az ünnep előtt 2 hónappal a vallásos grúzok nem fogyasztanak húst, tejterméket, halat és tojást sem.  Húsvétvasárnap előtt egy héttel vízzel teli tálba vattákat helyeznek, megszórják egy marék búzával, és várják, hogy növekedjen. A zöld fű szimbolizálja számukra az új életet, Krisztus feltámadását. Emellett juhból készült pörköltet, és mazsolával töltött süteményt, paskát fogyasztanak.
    Forrás: georgianjournal.ge
Fülöp-szigetek
A Fülöp-szigeteken elég nagy durranás a húsvét. A 100 millió lakosú szigeten nagyhéten szinte leáll az élet: a boltok többsége egész nap zárva tart, vagy csak rövidített nyitva tartásban üzemelnek. A szigetlakók a hagyományos keresztény ceremóniákba belefűzték régi, pogány időkből származó hagyományait. A  világ legrémisztőbb húsvéti szokása is ehhez a földrészre fűződik. A hívők újra eljátsszák Jézus keresztre feszítését: ágakkal korbácsolják magukat és vállukon fakeresztet cipelnek a városon keresztül.
Buenos Aires, Argentína
Utcai felvonulások, fesztiválok kísérik a húsvét ünnepét Buenos Aires-ben. A családok együtt vannak, elkészítik híres levesüket, nemzeti ételüket, a locro-t, ami után péksütemény és néhány pohár vörösbor következik. Sokan ilyenkor meglátogatják a világ első keresztény vidámparkját, a Tierra Santa-t, vagyis a Szentföldet, ahol Krisztus-korabeli Jeruzsálemet és a Biblia leghíresebb jeleneteit mutatják be a látogatóknak. Nem véletlen, hogy nagy népszerűségnek örvend, hiszen még a pápa is megáldotta a helyet.

Megjegyzések