Kanapén a világ körül - mindent a couchsurfingről

  

Szerző: Horváth Regina 

Te szívesen beengednél idegeneket az otthonodba? Esetleg még a kulcsodat is odaadnád nekik? És mit szólnál, ha te aludhatnál ismeretleneknél?
Őrültségnek hangozhat, de 12 millió ember (köztük én is), több mint 200 000 városban szerte a világon önként teszi ezt. Persze nem (csak) a veszélyfaktort és a rizikót élvezzük benne, hanem a kulturális eszmecseréket, közösségi élményeket, hogy megoszthatjuk másokkal az életünket, amink van, adunk és kapunk, és ami talán a legfontosabb, hogy úgy érezhetjük: létezik egy világ, ahol mi utazók összefogunk, és teljes bizalommal tölthetünk el pár felejthetetlen napot idegenekkel, vagy ahogy a Couchsurfing nevezi őket: barátokkal, akikkel eddig még nem találkoztunk.

A Couchsurfing lehetővé teszi, hogy helyieknél kapjunk szállást, találkozzunk más utazókkal, megosszuk a tapasztalatainkat, és olyan autentikus utazási élményekkel gazdagodhassunk, ami pénzben nem is mérhető.

A mai, elidegenedett világban felüdülés egy ilyen „cserekereskedelem” megléte, ahol ingyen szállást kapunk emberi értékekért cserébe, ahol nem pénzzel, hanem kedvességgel, odafigyeléssel, emberséggel fizetünk. Országhatárokat átívelő kapcsolatokat épít és többek között megtanít minket önzetlennek, elfogadónak és mindig kíváncsinak, kalandokra nyitottnak maradni.

Ez mind jól hangzik, de hogyan működik?
Nézzük meg három lépésben.

1.  Profil
Először is egy profilt kell létrehoznod, ahol minden fontos információt megadsz magadról (jó, ha kicsit még annál is többet), hiszen ez alapján fognak dönteni rólad, beengednek-e az otthonukba, vagy mernek-e nálad aludni. Kifotóztam a saját adatlapomat, hogy mindenki számára láthatóvá váljon, hogyan épül fel:

Mindenképpen ajánlott fotókat is feltölteni, illetve a legfőbb paramétereket megadni az otthonodról.
Ezek között szerepelnek olyan praktikus információk, mint: hány vendéget tudsz fogadni, elfogadod-e az utolsó pillanatos felkéréseket, inkább nőket/férfiakat látsz szívesen, hozhatnak-e a vendégeid állatot magukkal stb. Itt tudod kifejteni, hogy hogyan lehet megközelíteni a lakásodat, kivel laksz együtt, és mit tudsz megosztani a vendégeiddel (közös vacsora, utazós sztorik egyebek). A sleeping arrengments alatt fontos azt is feltüntetned, hogy pontosan hol tudod fogadni az utazókat: egy szabad kanapéd van a nappaliban, esetleg külön privát szobában  - hiszen ez sokaknál szempont a választásnál.
Ha Te vagy a szálláskereső, átböngészted az adatlapot és minden megfelelt, szimpatikus az illető, akkor küldheted is a felkérést.
      


   2. Felkérések
Van egy erre alkalmas felület, amit közvetlenül a profilokról érsz el. Teljesen logikusan, egyszerűen megadhatod, hogy mikor érkezel, meddig maradsz (ha esetleg nincs még lefoglalt jegyed, bepipálhatod, hogy rugalmasak vagy). Mindenképpen állítsd be, hogy hányan érkeznétek, illetve egy szöveges üzenetben mutatkozz be, írd meg milyen célból utazol, milyen programokat tervezel, miért rá gondoltál, és miért lennél jó vendég. Minél személyesebb az üzenet, annál nagyobb eséllyel fogják elfogadni a „kérelmedet”, de egy későbbi cikkben természetesen ebben is fogok még segíteni. 😊

3.  Közösség
Ha minden rendben ment pozitív referenciát írtok egymásról (ami nagy segítség a továbbiakban), mehet a barátnak jelölés és a kapcsolattartás. :) Még pár további CS élmény, és máris a közösség részévé váltál!
A Couchsurfing azok részére is lehetőséget kínál nem mindennapi tapasztalatok szerzésére, akik esetleg tartanak az ottalvástól és az „idegenektől”. Számukra érdekes lehet különböző szervezett utazós esteken való részvétel, illetve a „Hangout” funkció. Utóbbit be tudod kapcsolni és az lokáció alapján megmutatja neked, hogy milyen más utazók/helyiek elérhetőek éppen- azaz kiknek van idejük egy városnézésre, beszélgetésre, esetleg közös bulira. Így nincs meg a rizikó faktor, mégis rengeteg új embert, élettörténetet, különböző nézőpontot ismerhetsz meg szerte a világról.

A rendszer rövid ismertetése után jövő héten saját élményekkel készülök, hogy meggyőzzelek: érdemes egy ilyen kalandot bevállalni és megismerni a világot helyiek szemével, egy olyan úton, ami pénzzel megfizethetetlen.
Tarts velem jövő vasárnap is, ígérem sok gyönyörű képet és izgalmas, már-már hihetetlen sztorit hozok Olaszországról, Spanyolországról, Máltáról, de még Magyarországról is! 😊))







Megjegyzések