Kanapén a világ körül 2. - Így válj profi couchurfingessé te is



Szerző: Horváth Regina

Sziasztok. Remélem az előző cikkeimmel (Kanapén a világ körül-Mindent a couchsurfingről, Hátizsákkal Olaszországban – olasz körutazásunk couchsurfinggel) már kellőképpen sikerült kedvet hoznom a Couchsurfing adta lehetőségek kiélvezéséhez, és többen regisztráltok majd az oldalra.
Persze minden kezdet nehéz, nincs ez másképpen itt sem, főleg azért, mert az egész rendszer alapvetően referenciákra épül, ez alapján bíznak meg egymásban a hostok és surferek, tehát ezeknek hatalmas jelentősége van a választásoknál. Új tagként persze nincs referenciánk, így az informatív, a személyiségünket a lehető legjobban kifejező profil kialakítása után ez a második feladat. Referenciák gyűjtésére három lehetőséged van:

1.  Egyből próbálkozol az utazással. Reménykedsz, hogy van, aki visszajelzés nélkül is megbízik benned, fogad téged, majd pozitív dolgokat ír rólad.
2.    Te magad látsz vendégül utazókat. Beállítod, hogy fogadsz vendégeket, vársz a felkérésekre, és elfogadok, ha valaki szimpatikus. Jó vendéglát vagy, és begyűjtöd a jó referenciát.
3.  Személyes referenciák. Ezeket gyakorlatilag bárki írhatja rólad. Kérj meg már meglévő külföldi (vagy akár belföldi) ismerőst, vagy tegyél szert új barátokra a hang out funkcióval és couchsurfinges programokkal. Beállíthatod azt is a profilodnál, hogy szívesen lógsz másokkal, így valószínűleg kapsz majd üzenetet olyan utazóktól, akiknek nincs szükségük szállásra, csak egy kis helyi társaságra.

Másik sarkalatos pont a felkérések. Hiába vannak már esetleg jó referenciáid, ha nem fektetsz egy kis időt és energiát ezek megírásába, nem igazán fognak fogadni. Ehhez is pontokba szedtem a fontos tudnivalókat, hogy mire érdemes figyelned:
  1.     Időzítés – Nem mindegy mikor küldöd a felkérést, általában 2-3 héttel az érkezés előtt a legszerencsésebb. Nem sokan tudják hónapokkal előre a programukat, nehéz előre tervezni.
  2.     Név - a köszönésnél sokkal személyesebb a Hey után kiírod a host nevét. Persze ez csak magyar neveknél lehet gond, de azért figyelj melyik nevet írod, például engem rendszeresen hívnak Horváthnak, pedig a Regina sokkal inkább hangzik keresztnévnek minden nyelven.
  3.     Bemutatkozás – Ugyan ideális esetben kiderül a profilból, hogy ki is vagy, de a bemutatkozásunk rövidebb verzióját, kis kivonatát érdemes a felkérésedbe is beleírni, hogy egyből legyen a hostnak egy benyomása, már miközben az üzeneted olvassa.
  4.     Utazótárs – Ha nem egyedül érkezel, nevezd meg az utazótársadat/utazótársaidat, hiszen mindenki tudni akarja kik alszanak majd az otthonában. Rövid bemutatkozás mehet hozzá is, illetve, ha van, akkor linkelj couch profilt, ha nincs, Facebook vagy Instagram oldalt. A lényeg, hogy róla is legyenek képek, lássák, hogy ártalmatlan. :)
  5.       Személyesség – Érdemes minden profilt jól átolvasni, mielőtt felkérést írsz. Egyrészről így meggyőződhetsz róla, hogy jó embert választasz, másrészről, ha egy-két történetre, személyes dologra reagálsz az üzenetedben nagyban növeled az esélyeidet. Ne vidd túlzásba, én például kaptam már olyan felkérést, amikor az adatlapom szinte minden mondatára reagáltak, és nagyon erőltetettnek éreztem.
  6.    Udvariasság – Gondolom ez egyértelmű, talán nem is kellett volna külön kiemelnem, de azért jó, ha itt van. :) Szívességet tesznek nekünk, ha vendégül látnak minket, így végig figyeljünk rá, hogy nagyon udvariasan viselkedjünk, már az első üzenetektől fogva. Legyünk türelmesek (semmiképpen ne sürgessünk senkit!), rugalmasak és illedelmesek. Ha esetleg nemleges választ kapunk, akkor is köszönjük meg a visszajelzést.
  7.    Invitálás – A legjobb, ha látják, hogy Te is szívesen fogadsz vendégeket, és nem csak utazásra használod az oldalt. Ennek egy nagyon jó módja, hogyha az üzeneted végén visszahívod az adott személyt. Persze ehhez nem árt, hogyha valamilyen utazók számára vonzó helyen laksz. Például Budapestnek egészen szoktak örülni. :)
 Szóval böngészésre és felkérések gyártására fel, a világ csak arra vár, hogy egy ilyen különleges módon felfedezd! 



Megjegyzések